Flokülasyon (pıhtılaştırma) işlemi, hızlı karıştırma işletminden sonra koagulant haline gelmiş görece küçük parçacıkların zincirli kimyasal yapıya sahip polimerler vasıtası ile iyice büyütülerek etkili bir çökeltme işleminin sağlanmasıdır. Bu flokülant oluşumu için kullanılan kimyasal polielektrolitdir ve polielektrolit pedallı yavaş karıştırıcı vasıtası ile atıksuya karıştırılır.
Kimyasal arıtma sistemleri için flokülasyon tankları ve projelendirilmesi önem arz etmektedir. Karıştırıcı devri ve tank hacmi gibi etmenler direk olarak arıtma verimini etkilemektedir.
Yavaş karıştırma (Flokülasyon tankı) tankına montaj edilen, mil ve pedallardan oluşan yavaş karıştırıcı projesine göre düşük devirli redüktörler ile motora bağlanarak imal edilmektedir. İmpeller denilen pedalların sayısı ve genişliği projelendirilirken önemlidir.
Yavaş karıştırıcı ekipmanları hem kimyasal arıtma hem biyolojik arıtma için ayrı ayrı tasarlanmaktadır. Kimyasal arıtma tesisleri için yapılan yavaş karıştırıcı pedallı tip yapılırken, biyolojik arıtma tesislerinin çamur yoğunlaştırma ünitelerinde kullanılan yavaş karıştırıcılar pedallı olarak imal edilmektedir.
Belirli bir yükseklikten fazla olan ekipmanlar için kestamit yuvada alt yataklama yapılmaktadır.
Her iki tip yavaş karıştırıcı için AISI 304 paslanmaz çelikten işlenmiş; mil, kaplin ve pervane elemanları yapılan hesaplar neticesinde tasarımı gerçekleştirilmektedir.